Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Hoe meet ik nauwkeurig het vochtgehalte van hout?

Hout is een grondstof met een enorm scala aan toepassingen. De manier waarop het wordt gebruikt, hangt niet alleen af van de hardheid van een bepaalde houtsoort, maar ook voor een groot deel van de mate van vocht. Veel bouw-, renovatie- of afwerkingswerkzaamheden vereisen het gebruik van materialen met een bepaalde vochtigheidsgraad. En deze moet gemeten kunnen worden. In het dagelijks gebruik worden vochtmeters bijvoorbeeld gebruikt om het vochtgehalte van hout dat bedoeld is voor haardbrandstof te meten. Hoe lager het vochtgehalte van de grondstof, hoe efficiënter deze verbrandt en hoe hoger de calorische waarde. Ook voor het meten van houtvocht in een zagerij bij de aankoop van hout voor de bouw. Als voorbeeld: de houtvochtigheid voor de dakspanten moet 15 - 18% zijn. Als het iets hoger is, kan het worden gedroogd, maar als het meer dan 24% is, is het materiaal niet geschikt voor de constructie van de dakconstructie. Vloeren mogen niet meer dan 3% vocht bevatten en voor het afwerken van hout wordt een niveau tussen 5 en 8% aangegeven.

Belangrijkste voordelen

Aanpak vanuit Pedak

De vragen die we terug hebben gesteld zijn:

  • Vertel eens meer over de applicatie.
  • Wat wil je gaan meten?
  • Welke meet grootheden zijn wenselijk?
  • Welke meet nauwkeurigheid?
  • Welke meet bereiken?
  • Welke soorten hout en afmetingen wil je gaan meten? (Dit i.v.m. de soorten meetpennen)
  • Kalibratie met herleidbaar certificaat?
  • Welke extra’s zijn wenselijk, zoals een koffer, extra meet pennen, ect.

 

Aangeboden oplossing

De HT 85 T-eenheid is een multifunctionele meter voor houtvochtigheid, structurele vochtigheid en temperatuur. Het maakt gebruik van het weerstandsprincipe van meten en maakt een nauwkeurige meting mogelijk van gezaagd hout (tot 180 mm dikte), spaanplaten, fineren, houtspaanders en soortgelijke bulkmaterialen, evenals vaste bouwmaterialen.

De Hydromette meter is voorzien van een houttemperatuurcompensatie , die de gemeten waarde automatisch aanpast aan de ingestelde temperatuur (van het betreffende object).
Het volledige meetbereik en de uitgebreide temperatuurcompensatie-inrichting vergemakkelijken het gebruik in droogovens (bijv. controle van het vochtgehalte nadat het drogen is voltooid) en op houtwerven.

Bij bouwmaterialen (bijv. dekvloeren, mortel, pleisterwerk, beton, baksteen en isolatiematerialen) kunnen alle elektroden volgens het weerstandsmeetprincipe worden aangesloten. Op deze manier kunnen nauwkeurige vochtprofielen en dieptemetingen van de getroffen gebieden worden uitgevoerd.

Naast de luchttemperatuur kunnen oppervlaktetemperaturen en materiaaltemperaturen ( op Pt100 basis) worden gemeten.

Bijzonder geschikt voor interieurbouwers of parketleggers, houtverwerkende bedrijven, industriële houtdroogprocessen, bouwbedrijven of architecten.

 

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×