Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Vertical Farming: mogelijk door nauwkeurige meettechnologie

Met een groeiende vraag naar voedsel en minder beschikbare landbouwgrond wordt Vertical Farming steeds populairder. Zo maakt Vertical Farming het mogelijk om lokaal, duurzaam en efficiënt te verbouwen. Op termijn betekent dit mogelijk zelfs kweek zonder uitstoot, geen pesticiden en slechts 2-4 liter water per kilogram opbrengst en 10-20 keer minder benodigde landbouw grond. De benodigde energie is relatief gezien hoog, maar nauwkeurige meting en monitoring moet er op ten duur voor zorgen dat er minder energie nodig is dan in traditionele kweekkassen. Bovendien kan Vertical Farming zo gecontroleerd worden dan er een constante kwaliteit en hoeveelheid aan groente en fruit geproduceerd kan worden ongeacht het klimaat, op iedere plek op de wereld, het hele jaar door. Hierdoor kan er bijvoorbeeld in nu leegstaande panden in steden voedsel gekweekt worden dat weinig of geen transport meer nodig heeft om bij de consument te geraken. (vertical-farming, n.d.) Deze ontwikkeling is alleen maar mogelijk in een perfect gecontroleerde omgeving en nauwkeurig meten is dan belangrijk.

Relatieve Luchtvochtigheid en temperatuur

Iedere groeifase van een plant benodigd specifieke condities. Zo is tijdens het ontkiemen van planten doorgaans een hoge luchtvochtigheid vereist, maar is voor een gelijkmatige groei voornamelijk een  stabiele relatieve luchtvochtigheid belangrijk. Om de luchtvochtigheid te controleren dien je snel te kunnen reageren op veranderingen. Sensoren die gebaseerd zijn op het hoog nauwkeurige elektrolytische principe, zoals de Nsens van Novasina, kunnen ook bij een hoge luchtvochtigheid snel en nauwkeurige metingen verrichten met een meetmarge van slechts 0,5%. Hierdoor is de aansturing direct en dus energie-efficiënt.

Doordat deze sensor minimaal afwijkt (drift) is hij breed inzetbaar en kan zo in klimaatkasten met veel verschillende planten, lang en betrouwbaar ingezet worden. Daarnaast is kalibratie eenvoudig en snel door de sensor uit te wisselen voor een vervangend exemplaar. Hierdoor hoeven de klimaatkamers nauwelijks verstoort te worden.

Deze sensor meet naast de relatieve luchtvochtigheid ook de temperatuur in de ruimte met een nauwkeurigheid beter dan 0,2 0C. Fotosynthese is bij de meeste planten optimaal tussen 20 en 29 0C. Ook dit kan doormiddel van sensoren perfect gereguleerd worden.

Lichtinval

Licht is nodig voor de fotosynthese, het proces waarbij planten water en koolzuur met hulp van licht omzetten in suiker. Maar licht doet meer. Het beïnvloedt de groei. En de kleur van het licht speelt daarbij een rol. Planten gebruiken licht voor fotosynthese (PAR-licht) en fotomorfogenese (sturing van de vorm en ontwikkeling). Beide hebben een andere lichtbehoefte, zo is voor fotosynthese meer licht nodig dan voor fotomorfogenese. Door te meten welk lichtniveau een plant nodig heeft voor optimale groei kan er optimaal aangestuurd worden. Ook door tijdig te kunnen overschakelen van zonlicht naar kunstmatige verlichting kan energie bespaard worden zonder het groeiproces vertragen. (hele-traject-par-licht-heeft-functie-voor-het-gewas, n.d.)  De HOBOnet draadloze fotosynthetische actieve straling (PAR) sensor meet de lichtintensiteit voor frequenties die relevant zijn voor fotosynthese.

Infrarood

Infrarood camera’s kunnen gebruikt worden om snel en nauwkeurig de temperatuur van een object vast te stellen. Bij planten kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld kiemactiviteit waar te nemen. Dit is de belangrijkste fase waar temperatuur een grote invloed heeft op de verder groeiontwikkeling. Maar infrarood wordt ook gebruikt om bij planten de specifieke planttemperatuur vast te stellen in verhouding tot de luchttemperatuur. Hier kunnen namelijk wel eens een verschillen in ontstaan wat van invloed is op de groei van de plant. Als de plant zichzelf onvoldoende kan koelen door verdamping, zal de planttemperatuur flink gaan afwijken van de omgevingstemperatuur. Dit is het gevolg bij een heel hoge instraling, gecombineerd met een lage luchtvochtigheid. De plant sluit zijn huidmondjes om uitdroging te voorkomen, maar het resultaat is een snelle stijging van de temperatuur waardoor hittestress kan ontstaan. Ook belangrijk, alhoewel meer van toepassing bij kasteelt, waar buiten instraling heeft ook uitstraling grote invloed en worden infrarood camera’s ook gebruikt om de planttoppen te monitoren.

Bodemvocht

Om er voor te zorgen dan de bodem ten alle tijden de juiste vochtigheid heeft wordt dit met bodemvochtmeters gemonitord en kan er tijdig en met juiste hoeveelheden bewaterd worden. Er wordt in deze een onderscheid gemaakt tussen bodemvocht en Tensio (oftewel zuigspanning van de grond). Waar Tensio weergeeft wat de beschikbaarheid van water voor de plant is, geeft bodemvocht sec de vochtwaarde van de grond op een bepaald niveau weer. Lees meer over de verschillen tussen bodemvocht en Tensio in onze blog.

PH-waarde en geleidbaarheid.

De juiste voeding zorgt voor de optimale groei van planten.
sturing op pH waarde en geleidbaarheid (EC) is hierbij van groot belang. De EC transmitter PBKIN heeft dankzij het toroidal principe een stabiele werking ook in vloeistoffen met een hoge geleidbaarheidswaarde. De interne temperatuursensor zorgt voor de juiste compensatie.

pH sensoren voor inline montage zorgen in combinatie met de transmitter voor het juiste regelsignaal. Zowel de EC sensor als ook de pH transmitter zijn zowel met analoge signalen als ook met Modbus uitgang leverbaar.

Alleen door exact te meten is het mogelijk om zo efficiënt mogelijk te kweken. Meetoplossingen van Pedak meettechniek maken dat mogelijk.

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek voor de beste oplossing voor jouw meetvraag!

 

 

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 3
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×