Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Pedak legt uit: Wat is een monitoringsysteem?

Monitoringsysteem

Monitoring is een term die je vaak voorbij hoort of ziet komen, zo ook op onze website. Maar wat is nu eigenlijk monitoring en monitoringsysteem? Dat leggen wij je graag uit in deze blog!

Concreet betekend monitoring ‘’toezicht op een proces’’. Doormiddel van toezicht heb je ook bewaking van het proces. Maar hoe creëer je deze bewaking en het toezicht eigenlijk?

Door op verschillende (kritieke) punten in het proces bepaalde waarden te meten. Deze meetwaarde noemen we ook wel meetdata en dit moet worden opgeslagen om vervolgens weer ergens weer te geven. En bij de weergave komt een monitoringsysteem te pas. Middels een monitoringsysteem creëer je namelijk een schematisch overzicht van alle meetdata.

 

Het monitoringsysteem van Pedak.

Het monitoringsysteem waar Pedak exclusief dealer van is, is afkomstig uit Finland. Het bedrijf Nokeval heeft een uiterst betrouwbaar monitoringsysteem ontwikkeld, genaamd Ovaport.  Met Ovaport kan Pedak een complete oplossing voor temperatuurregistratie, klimaatmonitoring en procescontrole bieden. Het is een volledig draadloos monitoringssysteem met een flexibele samenstelling van hardware, software, service en kalibratie. Een eenvoudig uitbreidbare en schaalbare toepassing.

 

Hoe werkt het Ovaport monitoringsysteem nu precies?

Het monitoringssysteem zet een eigen (privé) netwerk op met een LoRa communicatie protocol (lange afstand communicatie). Door LoRa communicatie is het uitermate geschikt voor monitoring van complete gebouwen met meerdere werkruimtes of locaties.

Vanuit verschillende sensoren/transmitters worden gegevens naar een ontvanger gestuurd, deze worden vervolgens naar de online web service gestuurd. Zowel nieuwe als bestaande sensoren kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan het monitoringssysteem Ovaport. Denk bijvoorbeeld aan de universele Pt100 sensoren of thermokoppels.

De online web service zorgt ervoor dat alle gemeten waarden overzichtelijk door de gebruiker kan worden bekeken, geanalyseerd, verwerkt en gerapporteerd worden.  Daarnaast kunnen meerdere gebruikers kunnen worden toegevoegd met ieder hun bevoegdheden, taken, rapportages, alarmeringen, werkschema’s en werkruimtes. Alarmeringen bijvoorbeeld, bij een bereikt hoogte- of laagtelimiet worden direct per email of SMS alarmen naar de juiste contactpersoon verstuurd.

Het Ovaport monitoringssysteem wordt onder andere ingezet om aan de HACCP of FDA21CFRPart11 normen te voldoen. Hier kun je als gebruiker op inspelen door het invoeren van extra taken, werkinstructies, procedures of zelfs een volledig kwaliteitshandboek. Alle doorgevoerde aanpassingen worden nauwkeurig in het systeem vastgelegd in een audittrail.

 

Temperatuur- en relatieve luchtvochtigheidsmonitoring

Temperatuurregistratie is de meest voorkomende vorm van monitoring, denk bijvoorbeeld aan koelkasten, vriezers, ovens of stoven. Wisselingen in temperatuur, maar ook in de relatieve luchtvochtigheid, kunnen een grote invloed hebben op een eindproduct. Daarom is het essentieel om de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid te monitoren, wanneer het nodig is kan er meteen worden bijgestuurd.

Naast het klimaat, is vaak ook de product temperatuur van belang voor de compositie, samenstelling, de houdbaarheid en wellicht ook de smaak van een eindproduct. Denk bijvoorbeeld aan de opslag van medicijnen, de opslag van bederfelijke goederen of producten die juist moeten reageren op temperatuurschommelingen. Pedak biedt diverse meters en sensoren aan om, in combinatie met OVA, eenvoudig inzicht te krijgen in uw product.

 

Monitoring van het binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is vandaag de dag extra belangrijk, in bijvoorbeeld kantoorruimtes of publieke ruimtes, maar ook wanneer men werkt met andere levende organismen. Het binnenklimaat kan in andere toepassingen van cruciaal belang zijn zoals in bepaalde afgesloten ruimtes, opslagruimtes voor dossiers/documenten of zelfs de opslag van kunstcollecties.

Hierbij zijn meestal andere meetbare parameters van belang, zoals: de concentratie kooldioxide (CO2) in de lucht, de lichtsterkte in een bepaalde ruimte (PAR), de aanwezigheid van bepaalde vluchtige gassen (VOC) of de (verschil)druk in een afgesloten ruimte.
Pedak biedt verschillende luchtkwaliteitssensoren aan die kunnen helpen bij het monitoren van het binnenklimaat.

Bekijk hier alle voordelen op een rij

 

Neem een kijkje in het demo-account

Om naar ons Ovaport demo-account te gaan en gebruik onderstaande inloggegevens.
Klik hier om naar de Ovaport portal te gaan.

Username: demo@pedak.nl

Password: pedak

 

Meer informatie

In het onderstaande product overzicht vindt u diverse onderdelen van het Ovaport monitoring systeem. Het systeem is anders in elke ruimte, en voor elke toepassing. Wilt u weten wat Ovaport voor u kan betekenen?

Vraag een vrijblijvende demonstratie van Ovaport op locatie aan!

Bekijk hier het product overzicht voor meer info.

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 3
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×