Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Infraroodcamera lost mysterie op

De energiecoaches van Duurzame Energie Coöperatie LeudalEnergie kregen van Pedak een handheld infrarood camera ter beschikking om een mysterieuze temperatuurverhoging te verklaren. De oorzaak werd snel duidelijk!

De Peak Tech 5610 infraroodcamera is niet alleen heel geschikt om isolatie- en warmte lekkages bij woningen op te sporen. Ook bij het controleren van zonnepanelen bewees de infrarood camera zijn voordelen. Jan Vossen, energiecoach bij LeudalEnergie: “Zonnepanelen kunnen hotspots vertonen. Hierdoor leveren ze een lagere opbrengst op. Als de panelen in serie staan, brengen alle panelen minder op. Dat wil je niet. Bovendien kan er brand ontstaan als de temperatuur te hoog oploopt en er brandbare delen onder de panelen zitten.”

Hotspots

De hotspots waar Jan het over heeft, kunnen ontstaan door onzorgvuldig handelen tijdens de installatie, door cracks die bijvoorbeeld door hagelstenen ontstaan of door fouten in het productieproces. Jan en zijn collega’s gebruikten voorheen een IR 1-punts meting voor de warmte meting. Dat leverde soms foute gegevens op. Een duidelijke temperatuurverhoging op één bepaalde plek bleef de energiecoaches echter bezighouden.

Oorzaak

Jan: “Pedak stelde ons toen een Peak Tech 5610 handheld infrarood camera ter beschikking.

Al snel bleek wat de oorzaak was van de “temperatuurverhoging” bij dat ene paneel. Op de foto (a) is duidelijk rechtsboven een hogere temperatuur te zien. Boven het paneel staat de schoorsteen. Het is hartje zomer dus de schoorsteen zelf is koud. Het zinkbeslag rond de schoorsteen zorgt echter voor een reflectie op het paneel waardoor het paneel een hogere temperatuur lijkt te hebben. Door met de Peak Tech 5610 een foto vanuit een andere hoek te nemen ( foto b), toon je aan dat de reflectie van het zink zich verplaatst. Er is dus niets aan de hand met het zonnepaneel.”

Secuur

De energiecoaches zijn blij dat de Peak Tech 5610 hun hielp het mysterie op te lossen. Jan: “Deze infrarood camera werkt ontzettend secuur. We kunnen er zelfs connectorverbindingen onder de panelen mee controleren. Voorwaarde hiervoor is wel dat er voldoende ruimte onder de panelen is.”

Laatste nieuws

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 3
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×