Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

In de krant: Limburgse bedrijven lanceren warmtecamera voor ‘corona-herkenning’

Artikel uit dagblad De Limburger - Auteur: Will Gerritsen Met koortsmeters kunnen werkgevers, luchtvaartmaatschappijen en festivalorganisaties razendsnel mensen met mogelijke coronabesmetting weren. Strenge privacyregels werpen echter een barrière op. Twee Limburgse bedrijven menen nu een oplossing te hebben gevonden.

Normaal doen de warmtecamera’s van leverancier Pedak Meettechniek in Heythuysen hun werk in de fabriek: ze onderscheppen aangebrande koekjes op de lopende band, ‘zien’ slecht ingevroren diepvriesfrietjes op de productielijn. Ook meten ze stress bij plantjes in de tuinbouw of helpen de politie bij het opsporen van criminelen die in de nacht wegvluchten.

Maar het zijn geen normale tijden. De warmtecamera’s van de Berlijnse fabrikant Optris die Pedak in Nederland en België levert, worden ook gebruikt als koortsscanner, als middel om mensen met een mogelijke coronabesmetting te achterhalen, in Azië bijvoorbeeld. Optris stelt dat het instrument op tal van plaatsen inzetbaar is, van luchthavens tot kantoren en van openbaar vervoer tot scholen en winkelcentra, bij werknemers en bezoekers.

Kansen

Dat biedt kansen voor een bedrijf als Pedak, zeker nu overheden zoetjes aan de lockdownregels versoepelen. Samen met de Heerlense specialist SAC Nederland heeft Pedak de warmtecamera doorontwikkeld tot een stekkerklare, automatische temperatuurscanner met sensor en beeldscherm. Werknemers of bezoekers krijgen zelf te zien of ze koorts of verhoging hebben. Het kastje werkt razendsnel (in vijf seconden rolt een bon met de uitslag uit het apparaat) en is uiterst nauwkeurig. „De waarde moet immers kloppen. Een halve graad kan het verschil uitmaken tussen koorts of geen koorts”, stelt directeur Roland Vossen van Pedak. De camera zoekt het warmste punt in het gezicht en bepaalt via een algoritme nauwkeurig de werkelijke lichaamstemperatuur: „Je moet voor het scherm gaan staan, eventueel je bril afzetten waarna de meting automatisch gebeurt”, aldus Vossen. Een van Limburgs grootste bedrijven past het systeem al toe.

Strenge regels

In Nederland hanteert privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in dit soort situaties strenge regels. Het is volgens AP verboden om mensen te temperaturen en zo hun gezondheidsgegevens te verwerken. Werkgevers mogen hiervoor ook geen toestemming van de werknemer vragen. In een arbeidsrelatie is immers geen sprake van gelijkwaardigheid: de medewerker voelt zich misschien gedwongen om toestemming te geven. Bezoekers van bijvoorbeeld winkels of sportcentra mogen wel worden getemperatuurd, mits ze daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. Vossen meent de voetangels en klemmen van de privacyregels te kunnen ontwijken („we hebben alle regels uitgeplozen”) door de meting helemaal vrijblijvend te maken. „De apparatuur kan zelf geen gegevens opslaan, er is geen internetverbinding, geen koppeling aan een toegangspas en je meet zelf je temperatuur. De werkgever kan de uitslag ook niet zien. De werknemer bepaalt zelf of hij zich bij koorts ziek meldt of toch aan de slag gaat.”

Hij verwacht overigens dat de meeste koortsige medewerkers zich voor de veiligheid van zichzelf en collega’s wel ziek zullen melden. Het temperaturen kan in de beslotenheid van een portakabin bij de bedrijfspoort plaatsvinden. In andere situaties zoals een publieksevenement kan optioneel voor de toegangscontrole een koppeling met het entreeticket worden gemaakt.

Geen 100 procent

Vossen beseft heel goed dat niet elke besmette patiënt koorts of verhoging heeft. „Klopt. De test geeft geen 100 procent garantie dat iedere persoon met corona wordt herkend. De koortsscanner ziet wel al kleine verhogingen die iemand zelf mogelijk nog niet heeft opgemerkt. Net als mondkapjes, handgel en schermen is het een hulpmiddel om besmetting te bestrijden.” Volgens het RIVM is de hoeveelheid virus in patiënten het hoogst rond het moment waarop de symptomen beginnen.

Hoe dan ook, er is al veel vraag naar de koortsmeter. „We zijn met grote partijen bezig, zoals een poortenleverancier die op Schiphol actief is. We bekijken ook of we portakabins met de apparatuur kunnen gaan verhuren.” Pedak en SAC Nederland voorzien dat hun apparatuur veel aftrek zal vinden. „Deze pandemie gaat langer dan anderhalf jaar duren”, meent Vossen. „En epidemieën zullen blijven komen.”

Laatste nieuws

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 3
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×