
Ruud van den Bogaard
Specialist voedingsmiddelenindustrie
Voor de kwaliteitscontrole en het productieproces wil men vochtpercentage als controle parameter gaan gebruiken. Hiermee willen ze het productieproces beter onder controle krijgen
De volgende vragen zijn gesteld:
Er is vervolgens uitgelegd wat de verschillen tussen vochtpercentage en Aw-waarde (vrij water) zijn en ook is de relatie tussen Aw-waarde en luchtvochtigheid toegelicht.
Conclusie: Vochtpercentage is niet de juiste parameter om klontvorming te bepalen. Aw-waarde is de parameter om klontvorming te bepalen in relatie met de luchtvochtigheid.
Door met behulp van een Aw-waarde meter de kritische Aw-waarde (klontvorming) van de verschillende grondstoffen te bepalen ontstaat inzicht in de grenswaarden waarbij deze grondstoffen verwerkt mogen worden.
Tevens kan bepaald worden of grondstoffen na menging kunnen gaan klonten. Tijdens menging zal vrij water gaan migreren tussen de beide grondstoffen waardoor de kritische klontvorming grens overschreden kan worden.
Daarnaast worden de omgevingscondities duidelijk waarbij de grondstoffen opgeslagen / verwerkt mogen worden. Een te hoge luchtvochtigheid leidt namelijk tot een stijging van de Aw-waarde wat alsnog tot klontvorming kan leiden.
Door te controleren op Aw-waarde wordt stilstand tijdens productie voorkomen, kunnen producten gemengd worden en is er minder afval.
Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser