Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Energie en kosten besparen door nauwkeuriger te meten

In ziekenhuizen, maar ook in de farmaceutische industrie, de solarindustrie of bij de productie van halfgeleiders is een efficiënt klimaatsysteem een must. Een verschil in relatieve luchtvochtigheid kan hier immers grote gevolgen hebben voor de veiligheid en de kwaliteit. Klimaatsensoren spelen daarom een steeds belangrijkere rol in de moderne clean room. De keuze voor de juiste sensoren bespaart bovendien energie en bedrijfskosten.

Door de stijgende energieprijzen is het tegenwoordig belangrijk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met het energieverbruik. Wat betreft het beheer van het binnenklimaat valt hier nog veel te winnen. In ziekenhuizen, maar ook in de farmaceutische industrie en de productie van cleanrooms is een efficiënt klimaatsysteem een must. Een verschil in relatieve luchtvochtigheid kan hier immers grote gevolgen hebben voor de veiligheid en kwaliteit. Klimaatsensoren spelen daarom een steeds belangrijkere rol in de moderne cleanroom, deze zijn namelijk uiteindelijke verantwoordelijk voor stabiele en gewenste luchtwaarden in de ruimte. De keuze voor de juiste sensoren bespaart naast energie ook in de onderhouds- en vervangingskosten.

Een klimaatsensor is de eerste schakel in de meet-, stuur en regelketen. Belangrijk dus dat het signaal van de sensor nauwkeurig, betrouwbaar, reproduceerbaar én stabiel is! Want alle volgende schakels zoals ventilatoren, filtersystemen, luchtbevochtigers en luchtkleppen, kunnen hun werk alleen doen als zij op basis van de juiste waarden functioneren. Dat maakt de keuze voor een sensor die naadloos aansluit op de toepassing cruciaal.

Snelle terugverdientijd

Nauwkeurige sensoren betalen zich altijd terug. De aanschafkosten van nauwkeurige, kwaliteit sensoren staan niet in verhouding tot het optimale proces met lagere energie-, onderhouds- en vervangingskosten. Bij een juist advies en gebruik van nauwkeurige sensoren zoals de nSens van Novasina zien wij een langere standtijd van filtersystemen en een daling van de onderhoudskosten vanwege het minder frequent vervangen van lucht- en waterfilters, ventilatiekleppen en luchtbevochtigingselectroden. De kalibratiecycli zijn langer en luchtbevochtigingssystemen hebben een verlengde levensduur. De zuivere watervoorbereiding voor luchtbevochtiging wordt minimaal én de beter gecontroleerde systemen zorgen voor een aanmerkelijke energiebesparing. Voor de klimaatbeheersing in een ziekenhuis kan de energierekening hierdoor wel 40% lager uitvallen. Iedere keer dat een deur van een luchtsluis geopend wordt een substantieel volume aan beheersde lucht verloren. Lucht die daardoor opnieuw op de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en druk gebracht dient te worden. Een proces waar veel energie voor nodig is.

Als we bijvoorbeeld kijken naar het energie en (osmose)water verbruik van een ruimte waar de luchtvochtigheid gemeten wordt door enerzijds een elektrolytische voeler (nSens Novisina) en anderzijds een capacitieve voeler, dan zien wel al grote verschillen. De capacitieve voeler meet met een marge van ca. 3%, waar de elektrolytische voeler een marge van ca. <0,5% heeft. Doordat de nauwkeurigheid bij de elektrolytische voeler kleiner is, kan er sneller en dus efficiënter aangestuurd worden.  Zo wordt al snel duidelijk dat de meerprijs van een kwalitatief hoogwaardige sensor, zich zeer snel terugverdient.

novasina nsens

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 3
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×