Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Hoe meet ik de temperatuur van een reflecterend oppervlak d.m.v. een infrarood sensor?

De temperatuur van een reflecterend oppervlak meten, zoals dat van een glazen, metalen of plastic product, is niet het gemakkelijkste karwei. Daar kunnen veel productiebedrijven over meepraten. Hoe je dit toch voor elkaar kunt krijgen, leggen we graag uit.

Door reflectie onnauwkeurige meting

Een reflecterend oppervlak vangt naast de temperatuur van het product zelf, ook de warmte van de omgeving op. Hierdoor kan de meting nog wel eens hoger uitvallen. Met als gevolg dat het product (of halffabricaat) een andere vorm, sterkte of dikte krijgt dan gewenst, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Door de inzet van een goede infrarood sensor die rekening houdt met deze meetfout, kun je dit voorkomen.

 

Hoe een infraroodsensor werkt

Een infrarood sensor (ook thermografische camera of pyrometer genoemd), is in staat om contactloos de temperatuur van een oppervlak te meten. Dit doordat de warmte die van het voorwerp afstraalt wordt opgevangen en opgeslagen door de infraroodsensor. Klinkt simpel, maar als je te maken hebt met een product dat sterk spiegelt, zoals een metalen of glazen voorwerp, kan de temperatuurmeting wel eens anders uitvallen. Vandaar dat we een correctie nodig hebben: de emissiefactor

 

Emissiefactor

De emissiefactor houdt rekening met de onjuiste meting door deze te corrigeren met een factor waardoor de metingen wél juist kunnen worden geregistreerd. Wat die factor precies is, hangt af van de hoeveelheid reflectie van het oppervlak. Hier zijn bepaalde formules voor beschikbaar. De emissiefactor is eenvoudig in te stellen via bijbehorende software of electronicabox, waardoor de gegevens in één (inclusief correctie) juist worden weergegeven.

 

Geen standaard oplossing

Niet alle infraroodsensoren zijn geschikt om reflecterende oppervlakken te meten. Als we het bijvoorbeeld over een glazen oppervlak hebben, dienen we niet alleen rekening te houden met eventuele reflectie, maar ook met de transparantie van het oppervlak. Wat de corrigerende factor hiervoor precies moet zijn en welke infraroodsensor het beste geschikt is voor jouw toepassing, daar is helaas geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Dat is per voorwerp, per omgeving en per toepassing verschillend. Ook als we het hebben over andere reflecterende oppervlakken zoals metalen velgen, glazen flessen, plastic verpakkingsmateriaal, aluminium beugels enz. is testen op productielocatie nodig, willen we je van goed meetadvies kunnen voorzien.

En goed meetadvies, dat geven we graag! Neem daarvoor vrijblijvend contact op met infraroodspecialiste Maaike Godschalk, zij helpt je graag verder!

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×