Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Waarom is bij het meten van hoge luchtvochtigheid de nauwkeurigheid zo belangrijk?

nSens Novasia luchtvocht

Waarom is bij het meten van hoge luchtvochtigheid de nauwkeurigheid zo belangrijk? Bij het kweken van planten in de kas, het ontkiemen van zaden, de opslag van groente en fruit of het rijpen en opslaan van kaas zijn temperatuur en relatieve luchtvochtigheid belangrijke parameters. Vochtigheidsniveaus tussen 90 en 100% en temperaturen tussen -1°C en +30°C zijn in deze situaties normaal. Een gewone luchtvochtsensor raakt in deze omstandigheden snel verzadigd. Hierdoor reageert de sensor traag of helemaal niet. Je hebt dan geen reële meetwaarde.

Dauwpunt, temperatuur en luchtvochtigheid

Toch is het wel belangrijk om de luchtvochtigheid en de temperatuur nauwkeurig te kunnen meten. Een kleine afwijking in het meetresultaat kan grote gevolgen hebben. Bij een hoge luchtvochtigheid kan een temperatuurverschil van 0,5 graden er al voor zorgen dat je het dauwpunt bereikt. Dan loopt het water van de wanden van je klimaatcel! Een klein temperatuurverschil kan dus grote veranderingen in de luchtvochtigheid veroorzaken.

 

Verspilling van geprepareerd water

Een ander gevolg van onnauwkeurige metingen kan zijn dat je je bevochtigingsinstallatie verkeerd afstelt. Daardoor verspil je duur geprepareerd water.

 

Verminderde productkwaliteit

Temperatuur en luchtvochtigheid zijn twee grootheden die je beide nauwkeurig moet meten omdat ze van invloed zijn op elkaar. Afwijkingen hebben direct invloed op de kwaliteit van je product. Gewassen groeien niet optimaal, er kan bederf optreden, of het rijpingsproces van kaas wordt verstoord.

 

Kies bij hoge luchtvochtigheid de juiste meter

In situaties waar de luchtvocht hoog is vertoont een capacitieve luchtvochtsensor na een paar dagen of weken, grote afwijkingen omdat hij verzadigd raakt. Schommelingen in de luchtvochtigheid worden dan niet meer gemeten. Wij adviseren in deze situatie Novasina sensoren van het type nSens-HT. Deze sensoren zijn gebaseerd op het unieke electro-resistieve meetprincipe, dat geen verzadigingsproblemen kent en de snelste reactietijd heeft. Een zorgvuldig onderzoek van de Novasina sensoren na 3 maanden toonde geen meetfouten aan en er waren geen tekenen van corrosie zichtbaar. Speciaal voor klimaatcellen – vertical farming – adviseren wij de nSens van Novasina die luchtvochtigheid tot 100% meet met een nauwkeurigheid van 0,5%.

Wil je weten welke sensor in welke ruimte het meest geschikt is en waar je hem dan het best installeert? Vraag het gerust aan onze experts.

Wij zijn te bereiken via mail of telefoon: info@pedak.nl  of  0475 497424

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×