Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Waarom geven temperatuurverschillen ook verschil in Aw-waarde?

Wanneer je verantwoordelijk bent voor de kwaliteit en houdbaarheid van levensmiddelen, farmaceutische, cosmetische- of diervoederproducten is de Aw-waarde (wateractiviteit) erg belangrijk, want dat geeft de kans op schimmel- en bacteriegroei weer. Maar enkel het meten en aflezen van de Aw-waardes is onvoldoende om de kwaliteit en houdbaarheid daadwerkelijk te kunnen garanderen. Er is namelijk nog een andere factor van belang. Welke dat precies is en wat je eraan kunt doen zodat je wél zeker bent, leggen we graag aan je uit.

Temperatuur bepalend voor Aw-waarde

Naast het meten van de Aw-waarde (wateractiviteit) in een product is de temperatuur waarbij je de meting verricht van wezenlijk belang wil je de kwaliteit en houdbaarheid van je producten kunnen garanderen. De mate van beschikbaarheid van het vrije water verandert namelijk bij het stijgen of dalen van de temperatuur.
Stel je voor dat de temperatuur de ene dag hoger is dan de andere dag (bijvoorbeeld omdat het buiten warm is en de temperatuur in je laboratorium daardoor stijgt), dan kan de Aw-waarde lager uitvallen waardoor het lijkt dat je producten een andere houdbaarheid hebben dan de producten die op een koude dag worden gemeten. Wat is waarheid?

 

Garantie voor kwaliteit en houdbaarheid

Omdat je deze onzekerheden als kwaliteitsmedewerker of R&D-medeweker gewoonweg niet wilt, is het noodzakelijk om de Aw-metingen waar en wanneer dan ook bij dezelfde temperatuur te meten. Of dat nu in de fabriek gebeurt, op kantoor, in een ander laboratorium, tijdens een strenge winter of bloedhete zomer…. De temperatuur bij de metingen moet altijd dezelfde zijn om de kwaliteit en houdbaarheid van je producten te kunnen garanderen. Maar ook om de kans op het niet kunnen leveren van producten, of nog erger: het moeten terughalen van producten, zo klein mogelijk te maken. Ook is het gewoon zo dat voor veel producten een Europese eis geldt dat het meten van de Aw-waarde altijd bij eenzelfde temperatuur gebeurt (bij vleesproducten is dat bijvoorbeeld 25 graden Celcius). En dat is dus niet voor niets zo!

 

Over Aw-waarde

Aw-waarde (wateractiviteit) is de hoeveelheid vrij water dat in een product zit. Hiermee kan de kans op schimmel- en bacteriegroei bepaald worden. Schimmel- en bacteriegroei kan ontstaan bij een Aw-waarde van 0,6 Aw of hoger. Naast toepassing in de levensmiddelenindustrie wordt de Aw-waarde ook gemeten in de farmaceutische, cosmetische- en diervoederindustrie. Dat meten gebeurt met speciale Aw-meters. De Novasina Aw-meters zijn geliefd vanwege de hoge nauwkeurigheid en de temperatuur stabiliteit van de meetkamer. Dit laatste is belangrijk omdat we hebben gezien dat we er zeker van moeten zijn dat de temperatuur altijd en overal dezelfde moet zijn.

 

Inzicht door feiten

De reden dat we hier uitleg aan geven is omdat wij simpelweg niet geloven in nattevingerwerk of halve waarheden en liever inzichten verkrijgen door feiten. Feiten die we graag toelichten tijdens onze Aw symposia / Webinars, deze geven we regelmatig. Neem contact op voor persoonlijk advies of bekijk online het Aw-webinar.

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×