Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat is het verschil tussen vochtpercentage en Aw-waarde?

Het totale vochtpercentage bestaat uit gebonden water en vrij water. De Aw-waarde laat zien uit hoeveel vrij water het vochtpercentage bestaat. Het aandeel vrij water bepaalt of er microbiologische groei mogelijk is. Daarom is het meten van de Aw-waarde zo noodzakelijk.

LabMaster Neo CM2 – Novasina

Microbiologische groei voorkomen

Wil je microbiologische groei voorkomen, dan moet je ervoor zorgen dat de Aw-waarde onder de 0,600 Aw blijft. Dat kan, door het vrije water te binden met zout, door andere bindmiddelen of bijvoorbeeld door het product te roken.

 

Aw-waarde interessant in veel sectoren

Je snapt dat het meten van de Aw-waarde belangrijk is in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee bepaal je o.a. de houdbaarheid van het product en kun je o.a. aantonen dat je product onder de listeria-grens blijft.
Ook in andere sectoren is het meten van de Aw-waarde noodzakelijk. In de farmaceutische industrie bepaal je bijvoorbeeld aan de hand van de Aw-waarde of een tablet snel uit elkaar valt. Goed om te weten wanneer het tablet zijn werkzame stof af moet geven. Zaadveredelingsbedrijven gebruiken Aw-waarde om het ontkiemen van zaden te monitoren en ook in de diervoederindustrie speelt de Aw-waarde een grote rol.

Wil jij je productieproces verder verbeteren? Ben je benieuwd hoe Aw-metingen jou daarbij kunnen helpen?
Neem dan contact op met Ruud van de Bogaard via: r.vdbogaard@pedak.nl of bel 0475 82 09 49

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 3
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×