Wat is het verschil tussen vochtpercentage en Aw-waarde?

Het totale vochtpercentage bestaat uit gebonden water en vrij water. De Aw-waarde laat zien uit hoeveel vrij water het vochtpercentage bestaat. Het aandeel vrij water bepaalt of er microbiologische groei mogelijk is. Daarom is het meten van de Aw-waarde zo noodzakelijk.

Microbiologische groei voorkomen

Wil je microbiologische groei voorkomen, dan moet je ervoor zorgen dat de Aw-waarde onder de 0,600 Aw blijft. Dat kan, door het vrije water te binden met zout, door andere bindmiddelen of bijvoorbeeld door het product te roken.

Aw-waarde interessant in veel sectoren

Je snapt dat het meten van de Aw-waarde belangrijk is in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee bepaal je o.a. de houdbaarheid van het product en kun je o.a. aantonen dat je product onder de listeria-grens blijft.
Ook in andere sectoren is het meten van de Aw-waarde noodzakelijk. In de farmaceutische industrie bepaal je bijvoorbeeld aan de hand van de Aw-waarde of een tablet snel uit elkaar valt. Goed om te weten wanneer het tablet zijn werkzame stof af moet geven. Zaadveredelingsbedrijven gebruiken Aw-waarde om het ontkiemen van zaden te monitoren en ook in de diervoederindustrie speelt de Aw-waarde een grote rol.

Wil jij je productieproces verder verbeteren?
En ben je benieuwd hoe Aw-metingen jou daarbij kunnen helpen?

Neem dan contact op met Mieke de Kunder via:
m.dekunder@pedak.nl of bel 0475 – 497 424

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Bekijk onze vacatures 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×