Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat is het verschil tussen kalibreren en justeren?

Bij Pedak kalibreren we jaarlijks een groot aantal meters, dit doen we in onze werkplaats of op locatie bij de klant. Vaker krijgen we dan de vraag wat kalibreren precies is en wat het verschil is tussen kalibratie of justeren. Dit leggen we graag aan je uit!

Kalibreren

Het bepalen van de afwijking van een meetinstrument, sensor, referentie of anderszins ten opzichte van een relevante standaard.
Kalibreren houd dus in dat alleen de grootte van de afwijking in relatie tot de standaard wordt vastgesteld. Als regel worden de geconstateerde afwijkingen vastgelegd in een kalibratiecertificaat. Bij het kalibreren worden geen ingrepen in het instrument verricht.

 

Justeren

Het verrichten van handelingen om een meetinstrument, referentie of anderszins zo nauwkeurig mogelijk te laten functioneren, of om deze geschikt te maken voor het te gebruiken doel.
Bij het justeren worden dus ingrepen gepleegd in het meetinstrument met als doel deze zo nauwkeurig mogelijk te laten functioneren. Vaak wordt hiervoor ook wel het begrip “afregelen” gebruikt.
Het justeren wordt meestal gedaan aan de hand van een kalibratie vooraf. Na het justeren moet het meetmiddel opnieuw gekalibreerd worden. In een goed kalibratiecertificaat staan zowel de meetresultaten van voor en na het justeren, daarnaast staat erop of de meetwaarden binnen de tolerantie vallen.

Bij een kalibratie bij Pedak kijken we jouw meetinstrument na, kalibreren we het en zullen we het waar mogelijk en wenselijk ook justeren. Vinden we een defect? Dan nemen we contact met je op.

 

IJken

Een speciale keuring waarbij het meetinstrument, referentie of anderszins geheel getoetst wordt aan wettelijke voorschriften.
Alle meetapparatuur die commercieel gebruikt wordt, moet regelmatig geijkt worden om er zeker van te zijn dat de metingen nog aan de wettelijk gestelde eisen (specificaties) voldoen.
Het vaststellen of een meetinstrument, referentie of anderszins geheel voldoet aan de op dat moment geldende wettelijke voorschriften. Het resultaat van een ijking is een waardeoordeel: goedgekeurd of afgekeurd.

Een ijking is alles omvattend. Zo wordt niet alleen gekeken naar de meetnauwkeurigheid, maar ook naar de geschiktheid. Bijvoorbeeld: kan het bewuste meetmiddel een spanning van 1.000 volt binnen de gestelde tolerantie eisen meten en is het instrument daadwerkelijk geschikt om 1000 volt te meten.

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×