Inzicht in binnenklimaat

Besparing in gebruik en onderhoud dankzij nauwkeurige meettechnologie

Tegenwoordig spelen state-of-the-art meettechnieken een steeds belangrijker rol. Niet alleen bij het garanderen van een stabiel en betrouwbaar productieproces, maar ook in het economisch en ecologische aspect.

Nauwkeurige meetinstrumenten betalen zich terug! Besteed daarom aandacht aan de specificaties van uw meetinstrument. Zeer vaak wordt de aankoop van meetsensoren slechts gedreven door de aankoopkosten van de sensoren. Dit gaat ten koste van:

 • Nauwkeurigheid
 • Reproduceerbaarheid
 • Stabiliteit
 • Onderhoud
 • Betrouwbaarheid

Jammer genoeg worden de terugkomende kosten die door uitvoering en onderhoud worden veroorzaakt niet voldoende in de begroting opgenomen.

 
Neem de volgende vuistregel in acht

De meting moet 6 tot 8 keer nauwkeuriger zijn dan de daadwerkelijk vereiste waarde. Door toleranties van o.a. ventilatiekleppen, luchtbevochtigers, filters, enz. zal de uiteindelijke onnauwkeurigheid van het systeem 6 tot 8 groter zijn dan die van de meetapparatuur.

Voorbeeld
In een schone ruimte zal de relatieve luchtvochtigheid binnen een tolerantie van +/- 6% relatieve vochtigheid worden gecontroleerd. Als een factor 6 wordt toegepast, is de vereiste nauwkeurigheid voor de meetwaarde +/- 1% relatieve vochtigheid. Met factor 8 zelfs +/- 0.75% relatieve vochtigheid. Slechts weinig meetinstrumenten bereiken dergelijke waarden. Voor dat doel worden specifieke meettechnieken vereist. Bijvoorbeeld elektrolytische sensoren voor relatieve vochtigheid of sensoren voor het meten van verschildruk.

Kostenbesparing wordt bereikt door een stabiel productieproces en lage onderhoudskosten.

Kostenbesparing

 • Minder onderhoud (vervanging van lucht- en waterfilters, ventilatiekleppen, luchtbevochtigerelektroden
 • enz.)
 • Energiebesparingen door beter gecontroleerde systemen
 • Langere standtijd van filtersystemen
 • Verlengde levensduur van de luchtbevochtigingsystemen
 • Langere kalibratiecycli
 • Minimalisatie van zuiver watervoorbereiding voor luchtbevochtiging

Samenvattend kunnen wij zeggen dat de hogere aanvankelijke kosten door de keus van high-end meetinstrumenten binnen korte tijd zijn terugverdiend.
Dankzij een stabiel schoon ruimtemilieu blijft uw productkwaliteit op hoog niveau. Bovendien levert het verminderde energieverbruik een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu, wat tegenwoordig ook zeer belangrijk is met betrekking tot de Global Warming.

Een echte WIN-WIN situatie dus!


Direct meer informatie


Informatie op een rij

Onderstaande informatie is ook te vinden in ons klimaatboekje. Dit is een handig boekje met alle informatie over het meten van binnenklimaat op een rij.


U kunt ons klimaatboekje
hier gratis downloaden.

Pedak meettechniek
Roorveld 1
6093 PL Heythuysen
Nederland

Vragen of bestellingen?
Bel: +31 [0]475 49 74 24
Of gebruik ons contactformulier

Volg ons!    Netwerk met ons op LinkedInVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookBekijk ons op Youtube!