Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Temperatuur monitoring tijdens inductieharden

Bij (gedeeltelijk) inductieharden wordt het metaal verwarmd tot de gewenste hardingstemperatuur en vervolgens afgeschrikt. Hiervoor moet een optimaal temperatuur-tijdverloop worden aangehouden, zodat de gewenste microstructuren van het metaal kunnen worden bereikt. Als dit niet wordt gedaan, kunnen vervormingen, scheuren en andere afwijkingen optreden. Vooral complexe geometrieën (bijvoorbeeld tandwielen) maken een gelijkmatige verwarming en afschrikking moeilijk. Ten behoeve van de kwaliteitsborging is temperatuurbewaking van het hardingsproces daarom essentieel.

Belangrijkste voordelen

De oplossing – Infrarood temperatuurbewaking

Met behulp van infraroodcamera’s kan de temperatuur van de metalen tijdens het uithardingsproces worden gemonitord. Deze vorm van kwaliteitsborging verhoogt de betrouwbaarheid van het proces. Het warmtebeeld van de infraroodcamera laat zien of er een uniforme verharding (structurele verandering) te verwachten is. Hiervoor wordt voornamelijk de compacte en kortegolf-warmtebeeldcamera Optris PI 1M gebruikt, die bijzonder geschikt is voor temperatuurmetingen van metalen.

Resolutie:

• 764×480 pixels bij 32 Hz

• 382×288 pixels bij 80 Hz

• 72×56 pixels @ 1 kHz

Temperatuurbereik:

450–1800 °C

Thermische gevoeligheid:

• <2 K (<900 °C)

• <4 K (<1400 °C)

Spectraal bereik:

0,85-1,1 μm

Omgevingstemperatuur:

5-50 °C

Systeemnauwkeurigheid: (bij omgevingstemperatuur 23 ±5 °C):

• ±1% van meetwaarde voor 27/32/80 Hz/voor objecttemperatuur < 2000 °C

• Beschermingsgraad: IP67

Verdere voordelen:

De compacte Optris PI 05M en PI 1M infraroodcamera’s zijn speciaal ontworpen voor toepassingen in de metaalindustrie. De korte golflengte PI 05M is ideaal voor het meten van gesmolten metalen in het gietproces, omdat het nieuwe spectrale bereik van 500 nm nauwkeurigere metingen biedt bij veranderende emissiviteiten en minder gevoelig is voor atmosferische invloeden. De optris PI 1M wordt voornamelijk gebruikt in de metaalbewerking. Hier wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor temperatuurbewaking tijdens het harden, vormen en lassen van metalen.

Maak nu een afspraak voor een adviesgesprek!

Heb je een vraag of wil je graag een offerte aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen, dan neemt ons salesteam contact met je op.

  • Hidden
Wij zoeken een collega! 1
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×